От NASA потвърдиха първата планета от земен тип, на която може би има вода в течно състояние. Планета се нарича Kepler-186f и е открита от космическия телескоп Кеплер, който беше изстрелян през 2009 г. Неговото предназначение е да търси земеподобни планети. Новината е важна, тъй като това е „първата потвърдена планета от земен тип, намираща се в обитаема зона около друга звезда”, обяснява Елиза Куинтана от института SETI.

 

„Някои хора наричат тези планети „обитаеми”, но ние нямам никаква представа дали са такива”, коментира астрономът Стивън Кейн от университета в Сан Франциско и член на екипа, направил откритието. „Знаем, че се намират в обитаемата зона, а това е най-доброто място, от което можем да започнем търсенето на живот.”

 

 

Kepler-186f е петата и най-отдалечена планета, обикаляща звездата джудже Kepler-186 (клас М) в Млечния път. Тя се намира на около 500 светлинни години в съзвездието Лебед. „М звездите са най-многобройни”, казва Куинтана. „Първият знак за наличие на живот в галактиката може да дойде именно на планета, обикаляща такава звезда”. Според NASA планетата има по-кратка година, а климатът е по-студен. Тя обикаля звездата веднъж на 130 дни и получава само 1/3 от енергията, която получаваме ние от нашето Слънце – това я поставя в най-далечните граници на обитаемата зона. Kepler-186f е на място, което предразполага за наличие на вода, но е възможно да има и скалиста повърхност – такава, каквато познаваме от нашата планета. Според учените скоро ще имаме по-пълна представа за това интересно откритие. „Kepler-186f е много важна стъпка, която ни отвежда по-близо до откриването на светове, близки до нашата Земя”, обяснява Пол Хертц, ръководител отдел Астрофизика към NASA.

Вижте как ще изглежда Земята след 100 000 трилиона години.