Черните дупки не са зли.

Но те са фантастични, странни и гравитационно мощни места. И астрономите подозират, че има около 100 милиона от тези обекти – сфери, толкова гъсти, че дори светлината не може да избяга от обхвата им, – които се скитат в нашата галактика Млечен път. Сега за първи път учените публикуваха убедителни доказателства, че са открили една от тези бързодвижещи се черни дупки.

Този тип черна дупка се създава, когато звезда (около 20 пъти по-масивна от Слънцето) експлодира и колабира в силно компактен обект. Това е естествената еволюция на нещата в нашата вселена.

„Това са просто скитащи звезди. Тези скитащи звезди се превръщат в блуждаещи черни дупки“, казва Кайлаш Саху, астроном от Научния институт за космически телескопи, който ръководи едно от проучванията за това откриване.

Реалността, че около 100 милиона от тези черни дупки пътуват през галактиката, може да изглежда опасна, но в нея има логика. Звездите умират, а там има изобилие от звезди.

„Звучи много, но от друга страна нашата галактика има 100 милиарда звезди“, отбеляза Саху.

„Млечният път трябва да е пълен с черни дупки“, съгласява се Фабио Пакучи, астрофизик от Центъра за астрофизика Harvard & Smithsonian.

Най-важното е, че може да има голям брой черни дупки в нашата галактика, но те все още са сравнително далеч от нашата Слънчева система, защото пространството е огромно. Тази опасна черна дупка е на около 5000 светлинни години (една светлинна година е почти 9 трилиона километра). Статистически най-близката блуждаеща черна дупка трябва да е на около 80 светлинни години, твърдят изследователите. За перспектива – най-близката звезда Проксима Кентавър е на четири светлинни години от нас. Нашата Слънчева система се движи около центъра на Млечния път (дом на свръхмасивна черна дупка, наречена Стрелец A*) с над 828 000 км/ч.

„Всичко е някак блуждаещо – нищо не е наистина неподвижно“, коментира Саху.

Въпреки това тези движещи се черни дупки, след като са били създадени по време на екстремни, катастрофални експлозии, със сигурност са получили добър начален удар, който ги изпраща по по-случаен път през галактиката. Номадска черна дупка може потенциално да наруши орбитите на планетите в Слънчевата система, ако случайно мине наблизо. Но черните дупки не изсмукват всичко в Космоса.

„Те не са прахосмукачки, иначе щяхме да сме в една такава“, успокоява Дъглас Гобайл, астрофизик и изследовател на черни дупки от Университета на Роуд Айлънд.

Снимка: Pikrepo

Виж още: 1000 души позират за групова снимка, която се вижда от Космоса