Несъмнено кацането на Луната ще е скъпоструваща операция, но първата финансова оценка на NASA за тази инициатива е най-накрая тук - и е изненадващо евтина.

По време на интервю за CNN директорът на NASA Джим Брайдънстайн предложи първата си конкретна бюджетна прогноза за настоящите „лунни амбиции“ на агенцията - план, наречен програма „Артемида“. Този план включва набиране на търговски компании и международни партньори, изграждане на лунна космическа станция, стоварване на хора на южния полюс на Луната до 2024 г. И всичко това се очертава като подготовка за Марс.

„За цялата програма, за да постигнем устойчиво присъствие на Луната, говорим за между 20 и 30 милиарда долара“, каза Брайдънстайн пред CNN. Той уточни, че прогнозата представлява допълнителни пари, надхвърлящи това, което агенцията вече е похарчила за ракетата SLS и капсулата Orion, която възнамерява да използва за програмата.

В опитите си да убеди Конгреса и обществеността в смисъла на „Артемида“ той многократно е обещавал, че лунното кацане ще бъде самостоятелно финансирано и няма да взима пари от другите дейности на агенцията.

Миналия месец президентът Доналд Тръмп поиска Конгреса да отпусне допълнителни 1.6 милиарда долара на NASA, за да финансира „Артемида“ през фискалната 2020 година, която започва на 1 октомври. Но това искане, което Конгресът все още не е оценил, включва и бележка от Брайдънстайн, в която се посочва, че това ще бъде само началото на драматични увеличения на бюджета, необходим за програмата.

Тагове: