NASA все по-сериозно гледа на кацането на Луната като на публично-частно партньорство. Космическата агенция дава 45 милиона долара на 11 американски компании, включително SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос, за да помогне с разработката на космически кораб, който да превози космонавти до повърхността на Луната. NASA се надява да постигне тази цел до 2024 г. като част от своя амбициозен проект Artemis.

Всяка компания трябва да участва с поне 20 процента от всички разходи по проекта, гласи изискването на NASA.

Планът на NASA предвижда изготвянето на малка лунна база, наречена Gateway, чийто строеж в лунна орбита трябва да започне до няколко години. От нея космонавтите ще пътуват за повърхността на Луната и ще се връщат в края на мисията им. За тези космически изследвания са необходими три космически кораба: един, който да ги пренася от базата до ниска лунна орбита; втори, който да ги сваля до повърхността; и трети, който да ги върне обратно в базата.

Всяка от 11-те компании ще предложи своя версия на трите кораба, както и допълнителна визия как може да бъде улеснена мисията.

Виж още: Вижте отблизо най-далечния космически обект, който сме наблюдавали

Стъпването на Луната стана официална американска политика през декември 2017 г., когато президентът Доналд Тръмп подписа Директива 1 за лунна политика. Първоначално NASA се прицелваше в края на следващото десетилетие за човешка мисия до лунната повърхност, но през март вицепрезидентът Майк Пенс обяви по-агресивната 2024 г. като цел.

Кацането на Луната не е краят на програмата Artemis. Тя се стреми да създаде на дългосрочно човешко присъствие на и около Луната, като стъпка към човешки мисии до Марс, които ще бъдат значително по-трудни, признава NASA.

Тагове: