Миналия месец научихме, че свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката ни блести по-ярко от обикновено и никой не знаеше защо. Сега астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, разкриват повече относно какво може да е причинило по-силното сияние.

Разположена в центъра на Млечния път, Sagittarius А* (или накратко Sgr A*) е спокоен гигант. Но след анализ на 13 000 вечери от 2003 насам астрономите забелязват, че на 13 май тази година черната дупка е светела два пъти по-ярко от обикновено. Същата активност е била забелязан и през две други вечери тази година. Това индикира, че черната дупка поглъща много по-големи количества прах и газ.

„Не сме виждали нищо подобно за 24-те години, през които сме изследвали черната дупка“ - споделя Андреа Гез - професор по физика и астрономия в UCLA. Първата задача е да се разбере дали това са единични явления, или бележат началото на драматични промени в поведението на Sgr A*. „Големият въпрос е дали черната дупка навлиза в нова фаза - например ако спиралоидът е бил обърнат нагоре и скоростта на попадане на газ в черната дупка се е увеличила за продължителен период, - или видяхме фойерверки от няколко необичайни петна от газ, попаднали вътре” - казва Марк Морис, един от създателите на проучването.

Вижте също: Това може да бъде вашият лунен дом за четирима

Някои от тези необичайни петна от газ може да са дошли от звездата S0-2, която наскоро премина близо до черната дупка, но не бе всмукана. Тъй като звездата мина през лятото на миналата година, възможно е да е загубила голяма част газ, на който му е отнело известно време, за да достигне Sgr A* и да предизвика пламъците. Алтернативен вариант е, черната дупка да е изсмукала външния слой от друг обект, наречен G2, който мина близо през 2014 г. Още една теория е, че големи астероиди са попаднали в черната дупка и са предизвикали пламъци.

При всички случаи учените увериха, че макар Sgr A* да изпитва необичаен глад, опасност за човечеството няма. Черната дупка е на 26 000 светлинни години и трябва да е 10 милиарда пъти по-ярка, за да представлява риск за Земята.

Вижте още: 650 космически кораба дават интернет на Северния полюс