На пръв поглед В330 е дом като дом. В него има тоалетна, място за душ и други битови удобства, с които сме свикнали. Единствено спалните чували на пода намекват за неговото по-особено предназначение. Всъщност В330 е модулът за космически хабитат на Bigelow Aerospace, който компанията демонстрира в Невада. Неин шеф е милиардерът Робърт Бъгилоу, който винаги се е увличал по търсенето на НЛО и изследването на Космоса. За разлика от много други любознателни хора обаче той има и финансите, за да работи в тази насока.

Хабитатът на Bigelow Aerospace трябва да бъде готов до 2024 г., за да съвпадне с плана на NASA за кацане на Луната. Целта е базата да бъде като умалена версия на Международната космическа станция. Замислен като гигантски здрав балон отвън, В330 може да се издува, за да приеме и гостуващи космонавти. По план базата може да поддържа четирима постоянно живеещи в нея.

Според Bigelow Aerospace В330 е проектирана така, че да функционира навсякъде, независимо дали в орбита или в открит Космос. За изследователите на тези непознати светове е от първостепенна важност да могат да работят, да почиват, да се хранят и да спят. И В330 може да им осигури точно това.   

Ако първата база заработи успешно, Bigelow Aerospace има готовност да направи втора за 28 месеца и трета само за една година.

Виж още: Достатъчно мощен ли е телефонът ви, за да ви закара до Луната?