Това е едно космическo постижение, което NASA няма да празнува. Бивша служителка в американските ВВС заведе дело срещу екссъпругата си. Тя обвинява космонавтката Ан Макклейн, че е извършила престъпление в космическото пространство. Обвинението е, че Макклейн е източила общата им банкова сметка от борда на Международната космическа станция, като е действала под фалшива самоличност, получавайки неправомерен достъп до лични финансови данни.   

Макклейн признава, че е отваряла сметката, но твърди, че просто е проверявала състоянието в нея със знанието и разрешението на своята половинка Съмър Уордън. 

Това не е първият път, когато американската космическа програма е опорочена от обвинения в престъпления. През 2011 г. NASA залови жена, която се опитваше да продаде парче лунна скала, докато през 2017 г. австрийски бизнесмен заведе дело срещу компания за космически туризъм заради несъстояло се пътуване.

Това обаче е първият път, когато физическо лице е обвинено, че е извършило престъпление в Космоса. Казусът безспорно е изключително интересен и повдига много любопитни правни въпроси. Те са свързани с юрисдикцията (актът е извършен през мрежата на NASA и е засегнал някого в САЩ, но се е случил изцяло в Космоса) и това, дали Агенцията ще даде достъп до своите конфиденциални архиви в хода на разследването.

Виж още: Ето причината, поради която Илон Мъск иска ядрен удар по Марс

Тагове: