Бъз Олдрин е вторият човек, стъпил на Луната, което автоматично го превръща в изключителна личност. Макар и на 84-годишна възраст, той е сред хората, които помагат на група студенти от MIT и университетите в Дюк и Станфорд за проект за изпращане на малка капсула на Марс през 2017 г. Е, в нея няма да има човек, но Олдрин има особено виждане за първите хора, които ще стъпят на Червената планета. Според него те не трябва никога да се връщат обратно на Земята. Звучи странно, но ето какво е мнението му:

„Размишлявах върху въпроса, дали частна мисия може да кацне на Марс. Идеята влиза в противоречие с вижданията ми, че първите хора, които ще се приземят на Марс, не трябва да се връщат обратно на Земята. Те трябва да са началото на колония /база/селце– нещо, което предпочитам да наричам „установеност“. Базата можеш да посетиш веднъж или два пъти, да се връщаш, а чак след това да решиш дали да се установиш. Същото е и при колонията. Но това трябва да бъде нещо, което е постоянно още от първия момент. Разбирам, че много хора не приемат нещата по този начин, а други го определят просто като „самоубийствена мисия“. Не и аз! Ни най-малко, тъй като ние ще изграждаме своите планове и машини от луната на Марс в продължение на 6-7 години. През този период ще изпращаме различни обекти на установеното място. Ще ги използваме, за да изградим завършен хабитат на Марс.“

Добрата новина е, че със сигурност не липсват кандидати, които са готови да отидат на Червената планета без осигурено връщане. Как ви се струва еднопосочно пътуване до Марс?


Нови карти на Марс – вода е оформила каньони в планините.

Тагове: