Евентуално колонозиране на Марс е сложна задача по много причини. Една от тях е изхранването на космическите изследователи, които ще се нагърбят с тази задача. Непрестанният пренос на храна между Земята и Червената планета е опасен и не особено надежден модел на действие. На този етап най-удобно изглежда изграждането на оранжерии, където да се отглеждат вече познати ни плодове и зеленчуци. Подобна система би изисквала големи количества почва. Растенията биха имали нужда и от много вода, което също може да се окаже проблем.

С тази полемика се заема Университетът в Джорджия (UGA), като учените в него разработват серия от различни почвени смеси, които наподобяват тези, които могат да бъдат открити на Марс. Наподобяващите марсиански реголит смеси са съставени от глина, соли и други материали, които могат да бъдат открити по повърхността на Червената планета. Идеята е да се проведат тестове върху тези вещества, за да се види колко плодородна може да бъде почвата на Марс.

NASA vs SpaceX

Плановете на NASA са да закарат хора до Марс след 10-15 години, но този екип ще се върне на Земята възможно най-бързо. Те ще могат да вземат със себе си достатъчно храна за пътя дотам и обратно.

Най-амбициозния план за колонизиране на Червената планета принадлежи на Илон Мъск и SpaceX, които искат в даден момент да карат по 100 000 човека на всеки 26 месеца. Целта е до 2050 г. да има един милион души там. Ето това вече ще изисква развитие на сериозна аграрна инфраструктура и производствени методи.

Допълнителни предизвикателства

Въпреки тънкия слой атмосфера и ниските температури горната обвивка на планетата съдържа много от ключовите хранителни вещества, необходими на растенията – азот, калий, фосфор. Наличието на тези химически елементи само по себе си не означава, че хранителната среда е достатъчно добра за посевите. Трябва да се направи така, че те да бъдат достъпни за растенията. Симулираната марсианска почва е суха и заради това учените я подхранват с полезни бактерии и гъби. Подобно на това как фермерите наторяват плантациите си.

Точно затова тези експерименти са толкова важни. Способността да отглеждаме растения на Марс е ключова стъпка към колонизирането на планетата, както и всички останали, към които насочим поглед. Освен това резултатите от тези изследвания биха могли да помогнат и на фермерите на Земята, които се опитват да отглеждат посеви в по-предизвикателни атмосферни условия и почви.

Снимки: pixabay

Вижте още: Отбелязваме 20 години човешко присъствие на борда на МКС (ВИДЕО)