Иновативна система за изкуствен интелект, разработена от NASA, е помогнала за идентифицирането на редица кратери на Марс, възникнали през последното десетилетие.

Новият алгоритъм за машинно обучение отбелязва първия път, когато изкуствен интелект се използва за идентифициране на досега непознати кратери на Червената планета. Учените от NASA са захранили алгоритъма с над 112 000 снимки, направени от марсоход. Програмата търси по снимките промени в повърхността на планетата, които показват зараждането на новите кратери. По този начин са идентифицирани цял куп дупки, формирали се след падане на метеорит между март 2010 и май 2012 г.

Според учените изкуственият интелект засега не може да замени експертната човешка дейност, но може да стане добър помощник на астрономите. Това е така, защото малките промени по повърхността на Марс могат да се видят трудно от орбита. Този процес по принцип изисква учените да прекарат часове наред всеки ден в изучаване на снимки. Ето защо алгоритъмът им пести време и значително увеличава броя на новооткритите повърхностни характеристики.

NASA се надява да използва подобна технология за класификация на Марс и в бъдеще, което ще позволи да разберем по-добре колко често планетата бива удряна от метеорити. Дори на този ранен етап алгоритъмът е засякъл още 20 зони на повърхността, които представляват потенциален интерес.

Снимка: NASA

Виж още: Новото безжично зареждане на Xiaomi е пет пъти по-бързо от това на iPhone 12 (ВИДЕО)