Според изтекли документи, получени от сайта Ars Technica, плановете на NASA да върне астронавти на повърхността на Луната са изправени пред сериозни проблеми.

Документите разкриват, че NASA се справя с все по-строги бюджетни ограничения, което вероятно ще доведе до изместване на мисията Artemis III на агенцията – първата мисия с екипаж до лунната повърхност – от първоначалната си дата за 2025 г. С други думи първоначалната цел за достигане на лунната повърхност до 2024 г., заложена от администрацията на Тръмп, започва да се чувства като далечна мечта.

Ревизираните графици в документа показват, че агенцията се подготвя за по-неизбежни закъснения, като прави разлика между „изходните“ дати, графика, какъвто е в момента, графика „каданс“, който ще даде приоритет на редовните стартирания, и програма за „съдържание“, която ще стартира само когато всеки компонент на всяка мисия е готов.

Съгласно графика за „съдържание“ мисията Artemis III няма да стартира до 2026 г., като луноходът ще си проправи път към лунната повърхност не преди 2032 г., за разлика от прогнозираната в момента 2030 г.

Агенцията също така обмисля временна мисия между Artemis III и Artemis IV – планираното изстрелване от NASA на космическа станция Gateway в лунна орбита – за запълване на иначе тригодишна празнина. Но при стартирането на Gateway има един проблем: ракетната конфигурация на космическата система за изстрелване (SLS) на агенцията, наречена Block 1B, далеч не е готова. Всъщност само кулата, която изгражда за пускането на тази SLS итерация, вече надхвърля бюджета и изостава от графика – точно както цялата програма SLS.

След това идва Starship на компанията SpaceX, която също по договор с NASA трябва да изпрати астронавти до лунната повърхност. Starship изглежда по-голяма и по-способна от Gateway – бизнес реалност, която може да превърне малкия орбитален пост в изключително скъпа и излишна платформа.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Критичен доклад разкрива, че NASA изостава с години от кацането на Луната

 

Тагове: