Службата на главния инспектор на НАСА публикува окончателния одит на усилията на агенцията да построи Mobile Launcher 2 (ML-2), масивна кула, предназначена да улесни стартирането на мисии с екипаж до лунната повърхност - а резултатът е лоша новина за космическата агенция.

Според язвителния доклад - за който мнозина в агенцията се подготвяха - договорът на НАСА със строителя на кулата Bechtel е абсолютна катастрофа, като агенцията е похарчила „приблизително милиард долара, или поне 2.5 пъти повече от първоначално планираното“.

Доставката на кулата също „ще отнеме поне 2.5 години повече от първоначално планираното“. Това означава, че Artemis IV, първата мисия с екипаж на програмата до лунната повърхност, може да бъде забавена чак до края на 2028 г., според анализ на екипа за независим преглед на офиса.

Това е доста сериозен неуспех, особено като се има предвид, че ML-2 е трябвало да бъде доставен през март 2023 г. според първоначалния договор на НАСА с Bechtel. Липсата на прогрес може значително да забави завръщането на страната на Луната. Като перспектива администрацията на Тръмп предлагаше на Конгреса идеята за връщане на астронавтите на Луната да се реализира до 2024 г.

Но тази дата постоянно се отклонява, като разходите нараснаха до астрономически нива. Ракетата на НАСА за завръщане на Луната - космическата система за изстрелване (SLS), също е затънала в огромни преразходвания на бюджета и години на забавяне. Сега според новия доклад дори само кулата ML-2 - платформа, предназначена да улесни изстрелването на две специални конфигурации на SLS Блок 1B и Блок 2, които са способни да изпращат тежки товари и астронавти до лунната повърхност - се оказва доста голям провал. Закъсненията и превишаването на бюджета, свързани с развитието на кулата, „могат да се дължат предимно на лошото изпълнение на договора на Bechtel“, се казва в доклада.

Но НАСА също е виновна, че е възложила на изпълнителя поръчка за милиона долари въпреки ужасяващото представяне на Bechtel. Ето защо генералният инспектор препоръчва НАСА да направи надлежната си проверка и да се увери, че оценките на разходите са точни и добре установени, преди да сключи „всякакви нови договорни споразумения“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч

 

Тагове: