Попитан за песимистичното отношение на Илон Мъск към икономиката, президентът на САЩ Джо Байдън направи пренебрежителна малка шега: „Много късмет при пътуването му до Луната“. Уж е смешно - но има един малък проблем. Технически голяма част от финансирането на SpaceX за връщане на хора на Луната идва от администрацията на Байдън.

Байдън беше попитан за мнението на Мъск по време на пресконференция в Белия дом. По-конкретно репортер искаше да знае какво би казал Байдън на главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX за отношението му към икономиката. Въпросът беше във връзка с неотдавнашен доклад, че Tesla ще замрази наемането и съкращава работната си сила с 10 процента заради „супер лошото усещане“ на Мъск за икономиката според имейл, който той е написал до ръководителите на Tesla.

В отговор Байдън изброи компании като Ford, Stellantis и IBM, които инвестират в САЩ в момента, преди да направи своя коментар за Луната. Всъщност пътуването до Луната на SpaceX е ключова част от мисията на NASA Artemis - инициативата на космическата агенция за изпращане на хора на лунната повърхност. Artemis беше творение на администрацията на Тръмп, но беше една от малкото програми, които оцеляха след прехода на властта. И през 2021 г. NASA на Байдън избра SpaceX за разработване на ракетата от следващо поколение на компанията, наречена Starship, като лунен спускателен апарат за Artemis. Агенцията отпусна на компанията 2.9 милиарда долара, за да превърне Starship в превозно средство, което може да транспортира хора до и от лунната повърхност, а към момента планът е SpaceX да извърши първото кацане по Artemis още през 2025 г.

Така че администрацията на Байдън определено трябва да се надява на SpaceX да има късмет с пътуването си до Луната, тъй като това е критична част от водещата програма на NASA за човешки космически полети. Може би коментарът на Байдън е бил напълно истински по този начин? Във всеки случай по-късно Мъск отговори с лаконичното „Благодаря“.

За да бъдем честни, има прецедент президент да прави гафове, свързани с Космоса. Президентът Тръмп също не разбра съвсем програмата Artemis, която неговата администрация стартира. Освен това проектът явно също е нещо, което може би широката публика не следи. По време на скорошен епизод на Jeopardy на състезателите беше представен въпрос от 1000 долара, който гласеше следното: „Програмата на NASA, кръстена на тази сестра на Аполон, която иска да изпрати човек на Луната до 2024 г.“. Никой от тримата състезатели не знаеше отговора.

Снимка: NASA

Виж още: Хуманоидният робот на Tesla ще е готов до септември