От NASA определено могат да придадат нови значения на думата зашеметяващо. Заедно с Европейската космическа агенция и благодарение на телескопа Хъбъл те ни предоставят възможността да станем свидетели на свръхнова.

Звездата (бяло джудже) носеше името SN 2018gv, а учените започнаха да я наблюдават през февруари 2018 година. Тя се намираше на 70 милиона светлинни години от планетата Земя, в живописна спирална галактика NGC 2525.

Звездните експлозии са сравнително често явление в рамките на вселената. От NASA обаче ни предоставят time-lapse видео, което е документирало целия процес на взрива в рамките на една година. За няколко дни звездата е освободила толкова енергия, колкото нашето Слънце за милиарди години. И докато Хъбъл наблюдава и записва, учените се опитват да използват свръхновата като маркер за измерване както на разстоянията между различните галактики, така и на възрастта на Вселената. Видеото ни напомня,че дори и звездите не са вечни, а Вселената е способна на толкова много чудеса. 

Нека се насладим:

Снимка: NASA

Виж още: Mестата в Слънчевата система, които вероятно притежават условия за живот