В югозападната китайска провинция Гуейджоу преди година завърши строителството на най-големия радиотелескоп в света. Наречен FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope), той е оборудван с рефлектор с диаметър от 500 метра (около 30 футболни игрища, което е с 200 метра повече от този на обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико). Рефлекторът е съставен от 4450 триъгълни панела, поставяни бавно и прецизно (по 20 на ден) от 2011 г. насам.

FAST e способен да долавя гравитационни вълни от обекти, намиращи се на до 1000 светлинни години разстояние от Земята. Търсенето на извънземни форми на живот, черни дупки и неутронни звезди (пулсари) са едни от основните задачи на телескопа.

Радиотелескопът FAST

Проблемът днес е намирането на достатъчно квалифицирани хора, които да го управляват.

South China Morning Post докладва, че държавата иска да назначи чужденец на ръководната позиция, защото никой от китайските астрономи няма достатъчно опит в управата на съоръжение с такива размери. Китайската академия на науките започна да рекламира позицията в западните научни издания още през май, но и до днес няма одобрени кандидати.

Една от причините за това са високите изисквания за позицията: кандидатът трябва да има поне 20 години стаж в сферата и водеща роля в реализирането на едромащабен проект, включващ радиотелескоп. Списъкът с изисквания също включва притежаването на академична степен или друга със същия ранг от световнопризнат университет или научноизследователски институт.

Радиотелескопът FAST

Според Николас Сунцев, един от астрономите, открили тъмната енергия, и част от екипа, построил Гигантския Магеланов телескоп в Чили, съществуват около 40 човека, които покриват нужните изисквания. В сравнение с други сфери на астрономията радио астрономията е относително малък раздел.

Сигурен съм, че ще намерят някого“, казва Сунцев. „Проблемът е, че повечето американски астрономи не искат да работят в чужбина. Беше ни изключително трудно да намерим хора, които да кандидатстват за работа в Ла Серена - нещо, което ми беше непонятно, имайки предвид колко красиво е там и колко мили са чилийците.

Други специалисти споделят, че големите възможности на китайския радиотелескоп и екзотичността на главните му цели - засичането на сигнали от извънземни цивилизации - могат да се превърнат в нож с две остриета. Открития от такъв мащаб определено звучат доста примамливо на астрономите от цял свят, но също така са почти невъзможни за осъществяване. Това може да се окаже главната причина, поради която никой чужденец все още не си е стегнал багажа, грабнал китайски разговорник и еднопосочен билет за Гуейджоу, за да заеме ръководната позиция в  управлението на най-големия радиотелескоп в света.