Китай наскоро стартира Tianwen-1 мисията си до Марс. Огромна ракета излетя от провинция Хайнан, носеща роувър на борда си, който трябва да кацне на Червената планета в началото на следващата година. Emirates Mars Mission на свой ред бе първото потапяне на Арабския свят в междупланетните пътувания. На 30 юли марсоходът Mars Perseverance на NASA най-после излетя от Флорида.

За много нации Космосът започва да се превръща в голямата цел за покоряване. Въпреки че започваме да правим пътуването из него все по-бързо и далечно, все още има много неизвестни. Например влиянието му върху биологични субстанции като нас самите. Възможностите изглеждат безгранични, но това се отнася и за опасностите. Една от тях може да бъде срещната и на Земята като най-малката форма на живот – бактериите. Те живеят в нас и около нас. Така че независимо дали ни харесва или не, ние ги пренасяме където и да отидем, включително и в необятния Космос. Това значи, че те също биват повлияни от различната му среда.

 

По-малкото гравитация е проблем

Гравитацията винаги е била фактор при еволюционните процеси на Земята. Не сме привикнали към нейната липса. Когато тя е значително по-слаба или отсъства, това влияе на всички земни организми. В Космоса тя е в минимални количества. Затова процеси като утаяване, конвекция и плаваемост също не важат в същите стойности. Обратно, явления като повърхностно напрежение и капилярност стават по-интензивни. Не знаем как тези промени ще се отразят на живите организми.

 

Микроорганизмите са тих убиец

Изследвания от космически мисии показват, че бактериите стават по-устойчиви на антибиотици и по-смъртоносни, когато са изложени на микрогравитация. Те остават такива и известно време, след като се върнат на Земята. Освен това изглежда, че бактериите мутират по-бързо в Космоса. За щастие тези мутации са повече с цел адаптиране. Нужни са още проучвания, за да се каже дали в дългосрочен план те биха могли да доведат и до повече зарази.

 

Бактериите работят помежду си и това е лоша новина

Микрогравитацията също така предизвиква формирането на биофилм от бактерии. Това са клетъчни колонии, които произвеждат матрица от полимерни вещества, позволяващи на бактериите да се закрепят една за друга и по различни повърхности. Те увеличават устойчивостта им на антибиотици, правят оцеляването им по-лесно и подобряват умението им да причиняват инфекции. Има примери за закачане на биофилми към екипировка в Космоса. С времето това води до биоразграждане.

Например биофилмите са засегнали навигационния прозорец, климатици, блока за електролиза на кислород, блока за рециклиране на вода и системата за термичен контрол на космическата станция Mir. Продължителното излагане може да доведе до неизправност в тези системи, а това на свой ред – до катастрофални последици.

Друг ефект на микрогравитацията върху бактериите е, че изкривява структурата им. При някои се смаляват клетките и се увеличава броят, когато са изложени на нея. Бактериалните клетки с малка площ взаимодействат по-малко с молекулите и това намалява ефекта на антибиотиците върху тях. Отсъствието на утаяване и плаваемост е много възможно да промени начина, по който бактериите приемат вещества, предназначени да ги атакуват. Полетите из Космоса само ще стават по-дълги занапред. Заразяване с болест, която няма как да бъде третирана на борда, би било пагубно.

 

Ползите от изучаването на Космоса

От друга страна някои ефекти на средата в Космоса са полезни за живота на Земята. Например молекулярните кристали израстват много по-големи и симетрични под влиянието на микрогравитация. Колкото по-добре оформени са, толкова по-ефикасно е извличането на лекарства, третиращи рак и болестта на Паркинсон. Също така много молекули не могат да се образуват на Земята. Тяхната кристализация в Космоса ще допринесе за по-подробното изучаване на структурата им. Това също ще помогне за разработване на нови лекарства.

Колкото повече време прекарват хората в открития Космос, толкова повече ползи и опасности ще бъдат разкривани. Няма съмнение, че тази още нова за нас среда крие много рискове, но и много ползи.

 

Снимка: shutterstock

Вижте още: Учени заснеха „космическа пеперуда“ в Космоса (СНИМКА)