Тези месеци са истинско изпитание за всички хора по Земята. За щастие снимка, заснета от „Много големия телескоп“ (да, наистина така се казва) на Европейската южна обсерватория в Чили, ни помага да се разсеем за момент, като насочим поглед към едно от чудесата на Космоса. Уловеното изображение е на планетарната мъглявина, известна като NGC 2899. С малко въображение образуванието може да се оприличи на пеперуда, разперила криле в необятния Космос.

Мъглявината, открита за първи път през 1835 г., се намира в съзвездието Вела. Тя не е особено близо до Земята (намира се на 6500 светлинни години разстояние) и към момента не разполагаме със совалка, която да ни приближи дори с една светлинна година до нея. За тези, които не знаят, една светлинна година се равнява на трилиони километри.

Според ESO (European Southern Observatory) това е най-ясната снимка досега на NGC 2899. Тя е заснета от телескопа с помощта на FORS, което на практика е много мощна камера.

Подобни мъглявини всъщност са междузвездни облаци, състоящи се от различни елементи като йонизирани газове. Наблюдавани от такова голямо разстояние, те сияят в най-различни цветове. Много от тях са образувани след взривяване на звезди.

Вижте още: И Amazon се присъедини към надпреварата за интернет сателити в Космоса