Руски космонавт на борда на МКС успя за пръв път да принтира триизмерно човешки тъкани в условия на микрогравитация. Според учените това постижение може да доведе до нови техники за регенериране на тъкан по време на дълги космически полети.

Πpoцecът вĸлючвa cъздaвaнeтo нa тъĸaнни cфepoиди oт чoвeшĸи xpyщялни ĸлeтĸи. Te ce вгpaждaт в тoплooбpaтим xидpoгeл и ce пpaщaт нa MKC в xepмeтичecĸи зaтвopeни cъдoвe. Kлeтĸитe ca извлeчeни, пpoцecът e зacнeт c ĸaмepи и пoтвъpждaвa мaтeмaтичecĸитe мoдeли и ĸoмпютъpни cимyлaции.

Учените най-напред са започнали работа по тъканите на космодрума Байконур в Казахстан, след което материалите са доставени на МКС. Веднъж извлечени на борда на станцията, клетките и процесът по сглобяването им са заснети на камера и според учените видяното съответства напълно на математическите модели и компютърните симулации, провеждани до момента.

Успехът на експеримента представлява важна крачка напред в способността ни да създаваме триизмерно принтирана човешка тъкан в ограниченията на Космоса и без използването на токсични йони, които иначе биха причинили опасен дисбаланс в затворената космическа среда.

Снимка: Роскосмос

Виж още: Apple плаща по 25 долара на всеки с умишлено забавен iPhone

 

Тагове: