По всичко личи, че една от големите тайни на Вселената вече е на път да бъде разгадана. Изследователи от Университета Кембридж и Кралската Обсерватория в Единбург разбраха защо умират галактиките. Новото изследване е показало, че те един вид се „задушават“ - постепенно угасват, оставайки без наличен материал за строежа на нови звезди.

 

Това което знаехме досега е, че във Вселената има два типа галактики – „живи“, в които се зараждат нови звездни системи и „мъртви“, в които подобни процеси на практика вече липсват. Живите галактики, подобно на нашия „Млечен път“ са богати на студен газ, основно водород, който се явява строителният материал за новите звезди, докато в „мъртвите“ наличието му е значително по-малко. Неизвестно обаче бе, какво точно предизвиква гибелта на галактиките. Учените са направили изследване на химичния състав на различни обекти и са стигнали до извода, че съдържанието на метали в „мъртвите“ галактики дава ключа към определяне причината за смъртта им.

 

Астрономите досега работеха с две основни хипотези, обясняващи това явление – или студеният газ се „изтласква“ от галактиките, чрез вътрешни или външни сили, или образуването на този газ по някакъв начин се прекратява, което води до постепенно „задушаване“ на галактиката. За да разберат това, учените е трябвало да анализират съдържанието на метали в над 26 хиляди галактики от среден размер, намиращи се сравнително близо до нас. Според професор Инджи Пенг, металите се явяват надежден показател за образуването на звездите – колкото по-активно протича този процес в галактиката, толкова по-високо съдържание на метали има в нея. Анализирайки металите в различните „мъртви“ галактики, учените са успели да определят, каква е причината са смъртта им.

 

Ако това се е случило заради изтичане на студения газ, то съдържанието на метали би трябвало да е същото, каквото е било преди края и, тъй като формирането на звезди в този случай спира доста рязко. В случай, че смъртта на галактиката е била причинена от „задушаване“, то съдържанието на метали в нея известно време продължава да расте, а формирането на новите звезди продължава, докато има запаси от студен газ. Използвайки тази теория учените са успели да определят причината за смъртта на голям брой галактики от среден размер. Изследователите са открили, че за дадена звездна маса в „мъртвите“ галактики нивото на металите е по-високо от аналогичните звездни маси в „живите“ галактики. По тази причина, хипотезата за внезапно изтичане на студения газ не се потвърждава, което е първото убедително доказателство, че галактиките умират заради постепенно „задушване“. Остава единствено да се разбере кой е „убиеца“, прекратяващ образуването на нови количества студен газ.