Стъкленицата малцово уиски Ардбег се прибира от Международната Космическа Станция. Неотлежала стъкленица с ценната течност е производство на шотландската дестилерия Ардбег и е изпратена на МКС през 2011 г.
Учените провеждат експеримента не само за да проверят волята на астронавтите, а и за да разберат как отлежава уискито при нулева гравитация, заради което в стъкленицата има частици горен дъб. 1045 дни по-късно отлежалият продукт е готов за дегустация и на 12 септември ракетата ще се приземи в Казахстан.
Какви ще са разликите между земното уиски, отлежало в изби и това – обикаляло земята веднъж на всеки час и половина в микрогравитация? Бутилката ще бъде отворена заедно с идентична стъкленица, отлежала в дестилерията на Ардбег. Експериментът е проведен и спонсориран в партньорство с тексаската компания за космически изследвания NanoRacks.
Какво смятате за космическото уиски? Бихте ли го пробвали и мислите ли да организирате експедиция към Казахстан идната седмица? Споделете мнението си в коментарите.