Руска ракета "Союз" излетя от казахстанския космодрум Байконур вчера, предаде Space.com. Ценният й товар са трима бъдещи членове на екипажа на Международната космическа станция - Райд Уайсмън от NASA, немецът Александър Герст от ESA и руският космонавт Максим Сураев. От тях само Сураев има опит в космическите мисии – през 2009-2010 г. е бил на ISS за 6 месеца.

Излитането е безпроблемно и по-късно днес (0100 29 май 2014 г. GMT) ще пристигнат на станцията, за да станат част от четиридесетия ѝ екип. Престоят им там ще продължи половин година - до средата на ноември. През септември мисията на настоящия екипаж – Стив Суансън от NASA и руснаците Олег Артемьев и Александър Скворцов, приключва и новите жители на станцията ще посрещнат следващата група, за да сформират 41-вия екипаж.

Уайсмън, американският астронавт, сподели в интервю за Space.com, че ще публикува в Twitter профила си всичко интересно от станцията. Другите двама астронавти също са активни в социалната мрежа и се надяваме да ъпдейтват редовно с новини за живота в Космоса. Ето профилите им - @Райд Уайсмън, @Александър Герст и @Максим Сураев.

 

Тагове: