Японската космическа агенция JAXA потвърди провала на мисията си за изчистването на отломките в орбита около Земята. Космическият карго кораб Kounotori 6 се завръща на Земята, предаде Асошиейтед прес. Въпреки експерименталния сегмент на мисията Kounotori 6 успешно достави провизии за Международната космическа станция след стартирането му през декември.

Kounotori 6 носеше 700-метров метален колан, който беше проектиран да забави скоростта на летящите отломки и да ги върне обратно на Земята чрез електромагнитна сила. От JAXA казват, че е имало проблем с механизма за освобождаване на въжето и за техниците е било невъзможно да се справят с проблема.

Това е втори неуспех за JAXA за последните няколко седмици, след като агенцията не успя да изкара в орбита ракетата SS-520-4.

NASA изчислява, че в ниска околоземна орбита има около 500 000 отломки, по-големи от 13 см, представляващи потенциална опасност за 780-те спътника, работещи около Земята.

Надяваме се, че неуспехът на JAXA няма да доведе до отказ от разработка на нова технология за почистване на Космоса. Това ще е един урок, какво трябва и какво не трябва да се прави, за да се доведе мисията до успешен край.

 

Прочетете и това: Ветеран на NASA отива в Uber, за да развива проект за летящи таксита