След близо 7-месечно мълчание модулът Philae установи връзка със Земята чрез космическия апарат Rosseta. От ESA съобщиха, че кометата се е приближила на достатъчно близко разстояние до Слънцето, за да може кацналият на повърхността на кометата модул да използва своите соларни панели за зареждане на батериите си. В момента Philae започва втория етап от своята мисия за изследване на небесното тяло.

 

 

Philae се отдели от Rosseta на 12 ноември 2014 година и се приземи на кометата Чурюмов-Герасименко. В продължение на три дни модулът изследва повърхността, предавайки данни и фотографии, след което, изчерпвайки батериите си, премина в „спящ режим“. Специалистите от ESA се надяваха, че приближавайки се през 2015 година до Слънцето, модулът отново ще се пробуди, работейки до август, и ето че надеждите им се оправдаха.
Европейският космически център за управление в Дармщат прие първия сигнал от Philae на 13 юни в 22:28 часа по централноевропейското време. Модулът е предал за около 85 секунди повече от 300 пакета данни, които в момента се анализират от учените от Германския аерокосмически център. Вероятно Philae се е пробудил преди няколко дни, но едва сега е успял да установи връзка, като в паметта си има още 8000 пакета данни, които трябва да предаде в рамките на следващ сеанс. В момента на повърхността на кометата температурата е –35 градуса по Целзий, като модулът разполага с 24 W енергия, които би трябвало да стигнат за неговото пълноценно функциониране.

Тагове: