Запомнете тази дата, тъй като тя ще остане в историята – за първи път земен летателен апарат кацна върху комета, прелитаща през Космоса. Към момента от Европейската космическа агенция (ESA) все още не могат да потвърдят, че харпуните на "Филе" са успели да се закрепят здраво за повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко. Успешното приземяване сложи край на „седемчасов ужас“, както са се изразили някои от учените, информират от Space.com. Седем часа е времето, за което спускаемият модул "Филе" се е разкачил от "Розета", преодолял е пространството от около 22 километра и е кацнал успешно на повърхността. Цялата процедура се проведе на 510 млн. километра от нашата планета.

След успешното кацане хората в командния център започнаха да се прегръщат и празнуват преодоляването на една от най-сериозните трудности. Към момента те се опитват да разберат дали ще трябва да изстрелят отново харпуните, които да укрепят "Филе" на повърхността.

 

 

Мисията ще помогне на учените да разберат повече за кометите. Според някои от тях именно тези странстващи астрономически обекти са донесли водата на нашата планета – рано в нейната история. Десетте инструмента на "Филе" ще събират информация от 67P/Чурюмов-Герасименко, а "Розета" ще изследва обекта, докато е в орбита около него. Учените очакват, че наземната сонда ще продължи работата си поне до март 2015 г., а тази в орбита – до декември 2015 г.

Днешното спускане не премина изцяло без проблеми. По време на по-ранните проверки от контролния център откриха, че 100-килограмовата сонда има проблем с двигателя, който е помощен за кацането. От ESA решиха, че "Филе" ще се справи и без него, разчитайки изцяло на харпуните.

 

Кометата 67P/Чурюмов-Герасименко е с диаметър от над 4 км

 

Въпреки че това е първият път, когато сонда каца на комета, не е първият, в който земен летателен апарат навестява такава. През 1986 г. друг апарат на ESA, наречен "Джото", прелита покрай Халеевата комета. През 2006 г. мисията "Стардъст" на NASA носи проби от друга комета.

Днешният ден слага край на едно дълго преследване, в което "Розета4 пропътува над 6 млрд. километра за период от десет години. Вижте и повече подробности за първата мисия, която приземи земен апарат на комета.

Тагове: