Под повърхността на най-големия спътник на Сатурн има океан.
До този извод са достигнали учените, след като анализирали данните за Титан, събрани от сондата Касини. Водата напълно отделя кората от ядрото, съобщава списание Сайънс.

Досега се считаше, че океани има само на четири небесни тела от Слънчевата система Земята и три спътника на Юпитер: Европа, Калисто и Ганимед, на които водата е напълно скрита под кората.

Специалисти от Лабораторията по приложна физика в университета Джон Хопкинс откриха, че периодът на въртене на Титан около собствената му ос, който би трябвало да бъде постоянен, се променя в течение на годината.
Единственият правдоподобен източник на тези изменения може да са сезонните ветрове, които духат в плътната атмосфера на Титан.

Титан обаче е твърде масивен, за да могат само ветровете да изменят толкова забележимо периода му на въртене.
Наблюдаваното явление може да се обясни, ако се предположи, че ледената кора на спътника е напълно отделена от тежкото ядро с вода.
Силата на ветровете е достатъчна, за да може кората да се плъзга по повърхността на океана.

Астрономите открили измененията в периода на въртене, проследявайки изместването на няколко десетки ориентири по повърхността на спътника на снимки, направени по време на прелитанията на Касини над Титан.
Ориентирите се премествали не така, както предвиждал стандартният модел на въртене.
Моделът, предполагащ наличие на океан, позволява да се обяснят преместванията.

Наличието на вода навежда на мисълта, че на Титан може да се открият следи от примитивен живот, въпреки, че много учени се съмняват, че живот може да се зароди в наситен с амоняк подземен океан (кората е дебела поне 70 километра).

Тагове: