Maven е космически кораб на NASA, който ще събира информация за климата от миналото на Марс. Днес той пое на 10-месечно пътуване до Червената планета и се очаква да пристигне през септември 2014 г. А след това ще остане в орбита, позиционирайки се първоначално на надморската височина 125 километра, и по-късно ще достигне до 6115 км над повърхността на планетата.

Maven ще използва своите бордови научни инструменти, за да документира характеристиките на всяка част от горните слоеве на атмосферата на Марс и йоносферата й. Също така ще се оцени как планетата взаимодейства със Слънцето.

Данните ще помогнат на учените да определят дали Марс някога е била обитаема и какво е причинило изтъняването на атмосферата й и изчезването на водата. Всъщност НАСА изпраща апарати на Марс в продължение на почти 50 години, но това е първият път, когато мисията е насочена към изучаване на горните слоеве на атмосферата на планетата. Maven ще работи съвместно и с марсохода Curiosity, който все още обикаля по-повърхността на Марс. Космическият кораб ще пътува до Марс на борда на ракетата, преди да се спусне в орбитата й.

 

"След 10 години работа по този проект не мога да ви опиша колко съм развълнуван да видя този завършен космически кораб готов да отлети", казва един от главните изследователи Bruce Jakosky. "Марс е сложна система, толкова сложна, колкото е и Земята по свой собствен начин. Не може да се надяваме, че един космически кораб може да проучи всички аспекти и да научим всичко, което искаме по тази тема. С Maven ние ще проучим най-голямата неизследвана до момента част от Марс."