Понякога космическите апарати губят връзка със Земята и остават да си кръжат самотни из Космоса. През последните няколко години NASA бележат добри резултати при опитите си да откриват такива изгубени в Космоса апарати, включително своя STEREO-B, който имаше за задача да наблюдава слънчевата активност. Вчера учените от Jet Propulsion Laboratory (JPL) на NASA в Пасадена, Калифорния, добавиха към списъка на открити устройства още две - лунния им сателит LRO и Chandrayaan-1 - апарат на индийската космическа организация, изстрелян през 2008 г. и смятан за изгубен след 2009 г.

Апаратите са локирани чрез използване на наземна радарна техника. LRO е бил сравнително лесен за засичане. На NASA им е било известно каква е вероятната орбита на апарата благодарение на навигаторите на самата мисия на LRO. С Chandrayaan-1 положението е било “малко по-детективска работа, защото последният контакт с космическия апарат беше през август 2009 г.”, казва Марина Броцович, радарен специалист в JPL, в официалното изявление на NASA.

За да открият Chandrayaan-1, учените от JPL са изчислили вероятната му локация на около 124 мили над Луната в полярната орбита на естествения земен спътник. След това към северния полюс на Луната са изпратени микровълнови лъчи с 230-футовата антена в Goldstone Deep Space Communications Complex, за да се провери дали Chandrayaan-1 ще пресече “пътя” на радара. Обект с радарен отпечатък на малък космически апарат го прави. Два пъти.

През следващите три месеца групата изследователи проследявали радарното “ехо”, което отскачало от космическия апарат и което било приемано от 330-футовия телескоп Green Bank в Западна Вирджиния и обсерваторията Arecibo в Пуерто Рико.

Това преоткриване на Chandrayaan-1 може да бъде доста полезно за бъдещи лунни мисии, било то пилотирани или не. Апаратът поначало е бил част от първата индийска мисия до Луната. През 10-месечната си активност между октомври 2008-а и август 2009-а сателитът е изпълнил всичките си цели, които включвали химическо и геологическо картографиране на Луната.

Тагове: