Признаваме си, че независимо от временния характер на технологиите, се привързваме към някои от тях. И случаят с InSight Mars е точно такъв. NASA отдавна ни намеква, че дните му са преброени, тъй като отдавна се бори с марсианския прах. За съжаление именно той пречи на зареждането на слънчевите панели и InSight става на практика безполезен. По-рано тази седмица от NASA потвърдиха, че операциите му приключват по-късно това лято и до декември спускаемият апарат ще „стане неработещ“. Това е доста тъжна констатация, понеже до момента той е успял да засече повече от 1300 земетресения с помощта на изключително усъвършенстван набор от инструменти.

„InSight трансформира нашето разбиране за интериора на скалисти планети и постави основата за бъдещи мисии“, каза в изявление Лори Глейз, директор на отдела за планетарни науки на NASA. „Можем да приложим това, което сме научили за вътрешната структура на Марс, върху Земята, Луната, Венера и дори скалисти планети в други слънчеви системи“ - допълва тя.

Космическият кораб с размер на миниван кацна на Марс през ноември 2018 г. и предостави на учените безпрецедентни данни, които надникват в дълбоката вътрешност на Марс, като освен това се зае със записване на метеорологични данни.

Но най-големият му провал беше опитът му да зарови своята температурна сонда някъде по повърхността на Червената планета. След безброй опити екипът на Mole Instruments в Германския аерокосмически център дори обяви, че се оттегля от проекта.

Една искрица надежда проблесна миналата година, когато екипът успя да накара устройството да изчисти само панелите си посредством роботизираната си ръка. Задачата беше изпълнена успешно, но за съжаление песъчинките продължиха да го атакуват още по-ожесточено.

Това означава, че до декември екипът очаква да получи последните данни от InSight, а след това машината, която не само успя да кацне на далечна планета, но и да събере безценни научни данни там, ще бъде изоставена завинаги.

Снимки: NASA

Виж още: Космически туристи мрънкат, че са били претоварени на борда на МКС

Тагове: