През пролетта на тази година Марс ще се вижда в нощното небе по-голям и по-ярък, отколкото когато и да било за последното десетилетие.

По този начин астрономите ще имат възможност за отлично наблюдение на Червената планета, което не се случва често. От една страна, Марс е относително малка планета и през по-голямата част от времето е далеч от взора ни. Ето защо астрономите обикновено я виждат като мъничко, леко замъглено оранжево кълбо. Всъщност единственият път, когато можем да огледаме Марс добре, е, когато планетата застане диаметрално противоположно на Слънцето в небето - нещо, което става на интервал от повече от две години и при това положението на планетата не е еднакво всеки път. Цикълът на наистина добри позиции се повтаря едва на 15-17 години.

Ето защо пролетта на 2016 г. ще бъде наистина специална за Червената планета.

Тя ще изглежда по-ярка и по-голяма, отколкото в последните почти 13 години. Пикът в това отношение ще настъпи в края на месец май, когато Марс ще може да се наблюдава два пъти по-ярка и с повече от 18 процента по-широка, отколкото предишната подобна позиция през 2014 г. Нещо повече, от края на април до средата на юли Червената планета ще бъде по-близка до Земята, отколкото когато и да било от 2003 г. насам. Астрономите очакват на 30 май Марс да се доближи до 73.4 милиона километра от нас, което е със 17.1 милиона километра по-близко от 2014 г. На свой ред това пък ще позволи на учените да я изследват още по-добре, така че пролетта може да ни донесе още интересни новини, свързани с Марс.

Илон Мъск иска да изпрати хора на Марс през 2025 година

Тагове: