Не можем да заявим, че астероидите имат точно определена форма, но все пак наблюденията през годините могат да послужат за някакъв ориентир. Въпреки това шест отделни радарни изображения доказват, че в близост до Земята се рее крайно необичайна продълговата космическа скала.  
Астероидът, наречен 2011 AG5, е три пъти по-дълъг, отколкото е широк – приблизително с формата и размера на Емпайър Стейт Билдинг (като изключим антената). Най-близкото приближаване на астероида до Земята се е състояло в началото на месеца, когато той се е намирал на разстояние, сходно с отдалечеността от планетата ни на телескопа JWST.  
Астероидът не е новост – той е открит през 2011 г., но чак сега добиваме представа за размерите му. Според екипа, който е наблюдавал обекта от радара на Слънчевата система Goldstone в съоръжение на Deep Space Network, записаните размери са доста необичайни. „От 1040-те близки до Земята обекта, наблюдавани от планетарен радар до момента, това е един от най-удължените, които сме виждали“, каза Ланс Бенър, главен учен в Лабораторията за реактивни двигатели на NASA, в съобщение на агенцията. 


Екипът установи също, че скоростта на въртене на 2011 AG5 е доста бавна: отнема девет часа на обекта, за да завърши едно завъртане. Следващото прелитане на астероида покрай Земята няма да се случи до 2040 г., когато той ще премине покрай нас на разстояние от приблизително 670 000 мили, около три пъти по-далеч от Луната. Засега той продължава своята 621-дневна обиколка около Слънцето. 

Снимки: NASA
Виж още: Крият ли черните дупки информация от извънземни?