Космическият апарат MAVEN, изучаващ атмосферата на Марс, е открил в нея йони на желязо, магнезий и натрий. Учените отдавна подозираха, че в горните слоеве на марсианската атмосфера може да се съдържат електрически заредени метални атоми, но доказателството за това бе намерено едва тази седмица, след близо две години изследвания.

„MAVEN е засякъл за първи път реално присъствие на метални йони в йоносферата на Марс. Тези йони имат дълъг жизнен цикъл с помощта на вятъра може да се окажат далеч от районите на своя произход. По този начин те може да се използват за наблюдаване на потоците в йоносферата“, казва водещият изследването Джоузеф Гребовски от Центъра за космически полети на NASA в Гринбелт, Мериленд. Всъщност учените за първи път успяха да открият йони на метали в атмосферата на друга планета.

За разлика от Земята Марс няма силно изразено магнитно поле, налице са няколко слаби такива, образувани от различни геологични особености. Именно затова йоните се скупчват над такива райони, а не се разпростират на слоеве, както е в атмосферата на Земята. Изследователите предполагат, че йоните се образуват благодарение на малки метеорити, изгарящи в атмосферата на Марс.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Одобриха за използване за първи път в света дигитално хапче шпионин

2 | 15.11.2017