Когато географите говорят, че Земята е кръгла, това не означава, че тя е геометрично кръгла, а че доближава по формата си до кръгъл обект, без да е идеален кръг всъщност. Това се отнася и за всички останали космически обекти – звезди и планети.
Група астрономи, начело с Лоран Гизон от института "Макс Планк" и университета в Гьотинген, откриха звезда, която в момента се счита за най-кръглия обект в нашата галактика. Тя се намира на разстояние 5000 светлинни години от нас и учените обясняват формата й по следния начин:

Земята се върти един път на ден и има диаметър на екватора 12 756.27 км и 12 713.56 км на полюсите. Това означава, че екваторът изпъква с около 42.77 км. Но Слънцето е далеч по-кръгло, тъй като се завърта веднъж на 27 дни, така че макар и 1.4 милиона км в диаметър, неговата екваториална изпъкналост се намира само на 10 км по-високо.

Групата на Гизон казва, че новата звезда прави един оборот около себе си за 9 дни, но въпреки това е най-кръглата от всички звезди и планети. По-кръгли от нея биха били само изкуствено създадените силициеви топчета. Звездата е наречена Kepler 11145123 и периодично се свива и разширява по такъв начин, че промяната на яркостта й позволява да се направят изключително точни измервания.
В момента учените имат задачата да разберат защо звездата е толкова по-кръгла от всички останали, тъй като скоростта й на въртене предполага много по-неправилна форма от кръглата. Една от теориите, които в момента поддържат повечето учени, е, че магнитните полета на ниските широчини на звездата действат един вид като „корсет“.