Японската компания Domino има намерение да построи пицария не къде да е, а на... Луната! Естествено идеята е там да хапват не извънземни, а хора, пребиваващи временно в лунна база на спътника на Земята.

Разбира се, до реализирането на тази идея има още много време - дори от самата компания не се ангажират да определят някакви конкретни срокове за завършването на проекта.

Трябва да споменем, че пица в Космоса вече е имало - от компанията Pizza Hut за пръв път през 2001 изпратиха пица на борда на Международната космическа станция. Затова от конкуренцията възнамеряват да построят цял бетонен ресторант за пици на Луната. Вече има и договореност със строителната компания Maeda за проектирането и изграждането на обекта.

Според предварителните разчети построяването на пицарията ще струва 15 милиарда долара, като 5 милиарда от тях ще бъдат изхарчени за доставката на 70 тона материли и оборудване, изпратено чрез ракети на Луната.

Ангажирани би трябвало да бъдат цели 15 ракети за изпращането на строителните материали и техниката. Разглежда се и вариант при строежа на ресторанта да бъдат използвани и суровини от лунната повърхност - за направата на бетона например. Това ще доведе до поевтиняването на проекта, поясняват от Domino.

Компанията вече дори има дизайн на лунната пицария. Тя ще представлява двуетажна постройка с диаметър 26 метра и куполовидна форма. Ще се състои от базисно ниво, изработено от стомана, и зона за кулинарите, които ще приготвят пиците.

"В бъдеще ние смятаме, че на Луната ще живеят много хора. Това ще бъдат и астронавти, и работещите там хора, както и просто жители", прогнозира Томохид Мастунаг, пресаташе на японската компания Domino.