През 2010 г. астрофизичните среди изпадат в екстаз след обявяването на първата планета, открита в обитаемата зона около звездата си. Gliese 581g е "забелязана" от обсерваторията Keck в Хаваи. Забелязана в случая означава, че дължината на вълните и цветът на светлината от звездата Gliese 581 в момента на "открието", не отговарят на очакванията. Гравитацията на планета в орбита може да обясни подобно явление, но, също така и спина на звездата, при който по повърхността се движат феномените на слънчева активност. Слънчевите петна също изменят дължината на вълните и цвета на светлина, излъчвана от звездата.

Звучи ли ви познато? Това са се замислили и учените, след като са изчислили скоростта на въртене на Gliese 581 около оста ѝ – около 130 дни. Когато прибавят това към останалите данни от времето на откритието, обитаемата планета просто изчезва от уравнението заедно с още една от системата – Gliese 581d. Добрите новини са, че останалите планети около звездата са си там и според това изчисление. Лошите – че според квалификациите ни не могат да бъдат обитаеми.

Този пропуск не значи, че останалите 20 познати потенциално обитаеми планети също са плод на недоразумения – космическият телескоп Кеплер използва друга техника за откриване на планети – по сянката, която създават, докато преминават пред звездите си, и не е толкова податлива на влияние от звездния спин, който се отчита при тези открития.

Науката всеки ден открива свои грешки, поправя ги, за да направи нови и да се опита да поправи тях. Смятате ли, че някога ще достигнем „съвършената“ наука, в която вече няма да има грешки?

 

Тагове: