Колонизирането на Слънчевата система – или поне плановете за това – кипят с пълна сила и непрекъснато излизат нови и нови подробности за това. Освен към Марс погледът на учените отдавна се е спрял и върху Луната и следващата логична стъпка е изграждането на лунна станция. Ново изследване, публикувано в журнала New Space, ясно казва, че NASA разработва тази въпросна станция и продължава работата, която вече се извършва в тази насока на Международната космическа станция.

В публикацията се обобщава, че лунната станция ще предостави пространство за тестове и за множество разработки, технологии и роботи. Там ще има, разбира се, поддържащ живота хабитат, оптична комуникация и място за развиване на космическа продукция. Станцията на Луната потенциално ще бъде готова в рамките на 5 години, с разходи около 2 милиарда годишно. На нея ще се поддържа постоянен екип от 6 до 10 души, така както е на Международната космическа станция.

В публикацията се казва още, че „Общността, разработваща лунната станция, заедно ще създаде и сподели инфраструктурата й, докато разработва отделно и собствени възможности. Дейностите ще варират между научни изследвания и развиване на технологии, насочени към миньорски дейности на Луната и дори туризъм“.