Русия е огромна държава и по всяка вероятност има много секретни планове за изпълняване. Миналата седмица, около полунощ местно време, от космодрума Плесецк беше изстреляна руската ракета „Союз“. Полезният товар на военната мисия е класифициран, но е определен като Космос 2558 за целите на проследяването. 
Оттогава руският сателит е поставен в почти кръгла орбита с размери 435 км на 452 км, с наклон от 97.25 градуса. Това е забележително, казват сателитните проследяващи, защото ще позволи на сателита Космос 2558 да се приближи до наскоро изстреляния американски шпионски спътник, който беше обозначен като NROL-87. От своя страна той е проектиран и построен за Националната агенция за разузнаване и беше изстрелян на 2 февруари в орбита от ракета Falcon 9 от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния. Още тогава беше предоставена оскъдна информация относно неговите цели: „NROL-87 ще засили способността на NRO да предоставя широка гама от навременна разузнавателна информация на националните власти, вземащи решения, бойци и разузнавателни анализатори, за да защитават жизненоважните интереси на нацията и да подкрепят хуманитарните усилия по целия свят“. Крис Сколезе, директор на Националната разузнавателна служба, коментира: „Успехът на NROL-87 беше резултат от множество партньорства и иновациите на нашите хора“, добавяйки: „Технологиите непрекъснато се променят. Взаимоотношенията, които изграждаме, ни позволяват да разпознаваме решенията по-бързо, за да сме сигурни, че разполагаме с най-новите възможности“.

Явно тези хвалби са събудили любопитството на руската държава. Според Марко Лангбрук, експерт по сателитно проследяване, средата на прозореца за изстрелване на „Союз“ е съвпаднала с момента, в който орбиталната равнина на класифицирания американски сателит премина над Плесецк. Следователно руският сателит е попаднал в същата орбитална равнина. Това създава близка среща между двата спътника в четвъртък, когато те ще преминат само на 75 км един от друг. 
Въпреки че това може да звучи като провокативно действие, в него няма нищо незаконно. Всъщност, както отбелязва Брайън Уийдън от фондацията за защитен свят, докато Космос 2558 не пречи директно на NROL-87, подобно действие не нарушава никакви международни закони или норми.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Русия има предимство пред Украйна в електронната войната на бъдещето