Екип от изследователи иска да изведе в орбита дървен сателит.

Това не е толкова шантаво, колкото си мислите. Резултатите от неотдавнашен тест на борда на Международната космическа станция (МКС), при който различни видове дървесина са били изложени на космическия вакуум, са потвърдени от изследователския екип на проекта в университета в Киото, Япония. Резултатите показват, че дървесината е забележително устойчива дори в условията на космическото пространство.

"Въпреки екстремната среда на космическото пространство, включваща значителни температурни промени и излагане на интензивни космически лъчи и опасни слънчеви частици в продължение на десет месеца, тестовете не потвърдиха никакво разлагане или деформации, като напукване, изкривяване, лющене или увреждане на повърхността", се казва в скорошно прессъобщение на Университета в Киото.

Експериментът послужи като предварително проучване за ръководеното от Университета в Киото международно партньорство LignoSat, което проектира дървен сателит, планиран да бъде изстрелян съвместно от Японската космическа агенция (JAXA) и NASA през следващата година.

Проектът LignoSat Space Wood започна през април 2020 г. като сътрудничество между Университета в Киото и Sumitomo Forestry. "Способността на дървесината да издържа на симулирани условия на ниска околоземна орбита - или LEO - ни изуми", заяви Коджи Мурата, ръководител на изследователското усилие за космическа дървесина, в прессъобщение от 2021 г. "Искаме да видим дали можем точно да оценим въздействието на суровата среда на LEO върху органичните материали."

За да се проверят тези ефекти, малък панел, съдържащ три различни дървесни проби, беше изстрелян към МКС за съхранение в японския експериментален модул Кибо на станцията, където беше изложен на космически условия в продължение на десет месеца през 2022 г. Дървеният панел беше извлечен от астронавта на JAXA Коичи Ваката и върнат на Земята на борда на товарния космически кораб Dragon CRS-26 на SpaceX през януари 2023 г., а учените от проекта приветстват успеха му.

От тестваните дървесни видове екипът на LignoSat е избрал да продължи проекта, използвайки дървесината от дърветата от вида Magnolia, поради нейната "относително висока обработваемост, стабилност на размерите и обща здравина", се посочва в съобщението.

Ако в действителност дървото се превърне в наистина жизнеспособна алтернатива за производство на сателити, то има някои потенциални предимства в сравнение с типичните метални сплави, използвани в съвременните конструкции. От една страна, то е по-екологично чисто. Производството му е по-лесно, по-евтино и по-чисто, а когато става въпрос за края на живота на сателита, то е много по-използваемо.

При деорбитацията си спътниците и компонентите, от които са сглобени, обикновено изгарят предимно, ако не и изцяло в земната атмосфера. Частите, които не изгарят, се деорбитират стратегически, за да се разпръснат в океана.

Дървените спътници със сигурност ще изгорят напълно по време на връщането в атмосферата, а ако някои малки, фиктивни фрагменти от дърво оцелеят по някакъв начин при огненото падане, те ще бъдат лесни за разграждане където и да се приземят на Земята.

Снимка: KyotoU Global Comms/Jake Tobiyama

Виж още: Странен обект, 10 милиона пъти по-ярък от Слънцето, противоречи на физиката