Международна група, състояща се от европейски учени, разработва нова интелигентна навигационна система на име Seeker. Под нейно управление марсоходите от най-ново поколение и други изследователски апарати ще могат съвършено автономно да се занимават с изследването на Марс и други планети. Проектът Seeker се провежда в рамките на програмата StarTiger на Европейската космическа агенция. Тя предвижда разработването на технически средства и програми, с чиято помощ апаратите да може да действат в автономен режим без използването на дистанционно управление, осъществявано от хора в наземен център за контрол.

Стандартните системи за дистанционно управление на космическите апарати, които се намират на повърхността на Червената планета, използват метод за предаване на данни чрез радиовълни. В най-добрия случай радиовълните преодоляват разстоянието между Земята и Марс за около половин час време. Поради това на изследователските апарати им се налага да чакат доста време, докато получат конкретни команди за изпълнение. Сега обаче вече няма да е така. Чрез новата навигационна система марсоходите и другите апарати ще се придвижват напълно автономно към предварително определено място, избягвайки опасности и препятствия и събирайки и обработвайки научни данни.

Освен това използването на системата Seeker ще позволи на ръководството на мисиите винаги да могат да определят точното местонахождение на апарата на повърхността на планетата. Seeker позволява още изучаването на особеностите на околната среда, както и откриването на потенциални опасности, с които биха могли да се сблъскат хората, ако в бъдеще бъде решено да се извърши кацане на същото място. Всичко това системата извършва напълно самостоятелно, без да е необходимо участието на човешка мисъл и дейност.

До завършването на първия етап от StarTiger остават седем месеца. След окончателното реализиране на системата Seeker нейното внедряване може да представлява малка революция в изучаването и усвояването на близкия Космос. Дали това ще е така, съвсем скоро ще разберем...

 

Тагове: