Миналата седмица космонавтите на руския кораб „Союз“ се натъкнаха на проблем, който им попречи да изпълнят задълженията си. Облечените в скафандри Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин смятали да поемат на регулярна космическа разходка, като дори въздушният шлюз бил разхерметизиран, когато получили инструкции да изчакат, понеже е регистрирано изтичане от самия космически кораб. Течът изглежда е възникнал във външен охлаждащ модул, разположен в задния край на космическия кораб „Союз“ MS-22, а видеозапис разкрива една доста впечатляваща гледка. Добрата новина е, че никой от астронавтите и космонавтите не са били изложени на опасност.

„Союз“ MS-22 е прикачен към МКС, а освен Прокопиев и Петелин в станцията са още колегите им Анна Кикина, Франк Рубио, Никол Ман, Джош Касада и Коичи Ваката. Въпреки че течът е билз извън орбиталната лаборатория, инцидентът повдига въпроси относно жизнеспособността на космическия кораб „Союз“, който трябва да върне обратно към Земята Прокопиев, Петелин и Франк Рубио от NASA. Корабът е доста издръжлив, но според специалистите, ако проблемите продължават, ще трябва да се предвиди резервен вариант. Изтичането също може да се тълкува, че към момента членовете на екипажа нямат превозно средство за аварийни ситуации.  
Като се има предвид възникналият проблем, NASA вероятно ще има опасения относно въздействието върху повърхностите на космическите станции и на други закачени превозни средства. Голяма част от амоняка вероятно ще се изпари от повърхността с течение на времето, но със сигурност ще усложни операциите, тъй като космическата агенция на САЩ работи за провеждане на собствена космическа разходка на 19 декември, за да инсталира нови слънчеви масиви. 

Снимки: NASA

Виж още: Военновъздушните сили на САЩ тестваха хиперзвукова ракета, разбиваща всички рекорди за скорост