Замърсяването не е проблем само на планетата Земя, но и на орбита около нея, където непрестанно нарастващият космически боклук става все по-опасен за космически кораби и сателити. Поради заплахата от разрушаване и увреждане на тези апарати, учени мислят начин боклукът да се почисти, преди да започне да създава наистина сериозни проблеми. От университета за Военновъздушно инженерство в Китай идва идея за разрушаването на тези отломки с орбитални лазерни станции. Изследването е публикувано тук.


Това не е първата инциатива, насочена към елиминирането на космическия боклук, но нищо до момента не звучи толкова ефективно, колкото разрушаването на летящите в орбита отпадъци с лазер. За изследването си учените успешно са направили симулация на орбитална лазерна станция, която се прицелва и удря парчета космически боклук с 20 бързи проблясъка в секунда за две минути. Лазерът може да накара парчето боклук, в което се е прицелил, да изгори в атмоферата, както и просто да го избута далеч от апаратурата, която трябва да се предпази от него. Екипът стига до заключението, че лазерните станции са напълно възможен за осъществяване проект и че могат да разрешат един от големите проблеми на космическата индустрия. А той действително не е за пренебрегване: през 2015 се наложи всички от Международната космическа станция да се евакуират, след като имаше реална опасност стар сателит да се разбие в нея. За щастие това не се случи, но потенциалните разрушения биха стрували милиарди долари.

Разрушаването на космически отломки с лазер е все още далеч, а въпросите за изясняване са много: кой би създал тези лазерни станции, колко на брой трябва да са те и дали създаването на подобна технология не е притеснително, тъй като тя би могла да се използва и като оръжие.