В очакване на развитието на космическия туризъм и растящата орбитална индустрия в идните десетилетия Великобритания се подготвя, като започва строеж на публичен космодрум. 85 милиона долара ще влязат в конструкцията на летището, а се очаква приходите от него да стигнат 65 милиона годишно до 2030 г.

Според актуалния график първият суборбитален полет трябва да е през 2018 г., първият полет до междупланетно пространство – през 2020 г., а първият съд в орбита трябва да бъде изстрелян през 2030 г., като тестовете ще започнат през 2026 г. Двигателите, които ще се използват от английските космически кораби, ще бъдат SABRE, на Reaction Engines, познати от суборбиталния самолет Skylon.

Огледите на терен за летището вече са започнали, като изборът трябва да стане до края на 2016 г. За момента са предложени 8 области, като 6 от тях са в Шотландия, една е в Уелс и една в Англия. Това усложнява нещата, тъй като през септември ще се проведе референдум за отделянето на Шотландия като самостоятелна държава, който може да отреже голяма част от възможностите. Другата възможна пречка пред британското космическо летище е използването на американски двигатели. Ракетните двигатели подлежат на Закона за изнасяне на оръжия и в момента се водят преговори за осигуряване на износ. Великобритания избягва да преминава към законодателни норми на Федералната администрация на авиацията на САЩ, защото най-вероятно до 5 години ЕС ще има общо закон за космическите полети и самолети.