Астрономи стигнаха до извода, че земеподобните планети, разположени в т.нар. зона на живота, се въртят изключително по кръгови орбити. Това забележимо увеличава шансовете да бъде открит извънземен живот.

Над новото изследване са работили учени от MIT и Датския университет Орхус. Наблюденията са показали, че намиращите се сравнително близо до своята звезда каменисти планети се въртят по почти кръгови орбити. Както бе установено по-рано – повечето от откритите досега екзопланети са с разтеглени елиптични орбити, което не позволява да се говори за условия, близки до земните. В този случай небесното тяло периодично напуска „зоната на живота“, в резултат на което температурите на него претърпяват резки промени – от много горещо до изключителен студ.

Данните от телескопа "Кеплер" са помогнали да се възстановят орбитите на 74 от екзопланетите, разположени най-близко до Земята. Изводите са направени чрез анализ на преминаването на планетите през диска на звездата. Орбитата на някои от тях е била близка до идеалния кръг, като учените предполагат, че и другите планети, сходни на Земята, имат същите орбити. Изследователите смятат, че сега „Кеплер“ и неговият наследник – телескопът TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), може би ще открият планета, на която би могло да има живот.

Слънчевият кораб LightSail на Бил Най отново е на линия