За първи път от 11 години насам Европейската космическа агенция (ESA) набира нови космонавти. Заявленията ще се приемат от 31 март 2021 г. в продължение на осем седмици, последвани от шестстепенен процес на подбор за следващото поколение европейски космонавти.

Според учените до 2030 г. хората отново ще ходят по повърхността на Луната и ще пътуват до Марс. Новата космическа ера ще осигури огромни ползи за всички нас и ще тласне технологиите, докато търсим начини да живеем устойчиво отвъд планетата Земя, ще създаде вълнуващи работни места и ще генерира нови социално-икономически възможности.

Набирането на нови талантливи космонавти е първата стъпка в тази нова ера на човешкото изследване на Космоса. Много хора може да са мечтали да станат космически пътешественици в детството си, но дали имат онова, което е необходимо? Да станеш космонавт не е просто, нито е лесно.

Кандидатите трябва да са добре запознати с научни дисциплини, с висше образование по физика, биология, химия, математика, инженерство или медицина. Те трябва да са демонстрирали оперативни и лидерски умения и за предпочитане да имат летателен опит. Съществуват обаче много други умения, които могат да бъдат истински актив за избора, като опит в пустинята, работа в екип и адаптивност, самоконтрол и умения с езици.

Този път ESA отваря своите критерии относно физическите възможности на кандидатите, насърчавайки хората с физически увреждания да кандидатстват, ако иначе отговарят на изискванията. Това е част от проект, разглеждащ как най-добре да се адаптират космическите пътувания за космонавти с увреждания.

Тези по-дълги космически мисии обаче ще представляват много по-големи предизвикателства за човешкото здраве и производителност от предизвикателствата, пред които са изправени в момента астронавтите. Безпрецедентно разстояние, продължителност, изолация и все по-автономни операции ще бъдат съчетани с продължително излагане на различен вид от гравитация на Земята - като безтегловност или частична гравитация на Луната и Марс.

Снимка: NASA

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?