Макар че напоследък големи и малки автомобилни компании се опитват да ни убедят, че електромобилите всъщност са за масите, една сравнително скромна фирма на име Genesis е на съвършено различно мнение.

Нейното предложение не, само че не е масов автомобил – точно напротив то е от нишово по нишово. И точно това е едно то основните неща, които го правят изключително. Essentia е кола за тези, които търсят едновременно екологичност, комфорт и скромни размери. Автомобил само с две пътнически места и сравнително ограничено вътрешно пространство, но уникален, различен, електрически и...луксозен.

„Луксът няма размери“ твърди Манфред Фицджералд, директор на Genesis Motors. "Дори компактен автомобил може да бъде луксозен. Изчистеният дизайн, минимализма в интериора, свеждането му до само най-необходимото – това е нашето послание тук“.


„Традиционно размерът има значение, когато става дума за луксозни коли“ обяснява дизайнерът на Essentia “Но ние се запитахме – ако живееш в пренаселен мегаполис като Ню Йорк дали това е най-важното? Дали нещо малко, но луксозно не би било повече за предпочитане? Понеже става дума за електромобил изнесохме колелата максимално встрани. Въпреки компактното купе вътрешното пространство е така решено, че има достатъчно място за пътника и водача. Също така се запитахме дали има смисъл от четири, или пет места за пътници в град, където транспортните опции са много и разнообразни. За това решихме да утилизираме останалото пространство така, че да имате къде да си държите нещата“.

Разбира се така описана Essentia изглежда като поредната градска кола. Но почакайте да видите интериора. Дизайнът на таблото, седалките и волана е меко казано футуристичен. Всъщност горе долу така си представяме автомобила на бъдещето – не еволюция на традиционния дизайн, но с електродвигател под капака, а нещо драстично ново, вълнуващо и екстравагантно.

За съжаление както повечето подобни супер оригинални и нишови идеи Genesis Essentia е просто прототип. За сега не е ясно дали изобщо този автомобил ще се произвежда серийно (макар, че „серийно“ е твърде силно казано, тъй като едва ли ще става дума за стотици хиляди автомобила).

Въпреки това ако Genesis все пак успеят да доведат Essentia до фаза на комерсиален продукт определено искаме един такъв.