Соларните панели вече са широкоразпространен метод за събиране на електрическа енергия, но обикновено в огромни мащаби и за печалба на предприемачи. SolarCity предлага опция за обикновените граждани – фотоволтаици на покрива срещу заем.

Към момента работещата система за панели по покривите е на принципа на лизинг или договор за изкупуване на енергията за даден период от време, но компанията притежава инсталацията. SolarCity иска да продава устройствата си на потребителите, като така ще похарчат същите пари. За сметка на това след изплащане на заема всеки притежава свои собствени панели, има по-ниски сметки за ток и... това е. SolarCity не са първите, които предлагат подобна схема на работа, но те са най-голямата соларна компания в САЩ, така че те са хората, които могат да променят нещо.

Уловката, която може да привлече доста потребители, е, че заемът се изплаща само на база заработено електричество. Тоест в месеците, в които така или иначе имате минимална полза от панелите, не плащате почти нищо за тях. Това потенциално може да удължи периода на изплащане, но при късмет и слънчеви дни може и да го скъси значително. В крайна сметка това означава, че всеки месец потребителят ще плаща приблизително еднакво количество пари, разпределени между соларна енергия, сметка към енергоразпределя и заема.

Кога и дали законодателството в България ще позволи подобни методи на ползване на енергия – можем само да се надяваме и периодично да гласуваме.

Защо е важно да има хора като Елън Мъск