Многоядрени процесори с вградена графика чертаят бъдещето на настолните компютри. Потребителите са изправени пред богат избор с висока производителност и гъвкавост за всеки бюджет.  Технологичната промяна, диктувана от развитието на процесорните платформи, започна още в първите дни на 2011. Накратко тя се изразява в масовото навлизане на процесорите с интегриран графичен модул (наричани също „ускорени” или „хибридни” процесори).


Intel анонсира линията Sandy Bridge,

която продължи да обновява и попълва през цялата година. Неслучайно споменаваме първо по-големия от производителите. Независимо че Fusion идеята принадлежеше на AMD, Intel успя да изпревари и пръв да пусне на пазара практичното решение, което сега разпространи в цялата си продуктова гама, обновена през октомври. В момента от най-мощните Intel Core i7 2700K до бюджетните Intel Celeron G – всички разполагат с вграден Intel HD Graphics модул. Линията наистина впечатлява със своята пълнота във всички ценови сегменти. Всякакви слухове за прекратяване на бюджетните линии Intel Pentium и Intel Celeron се оказаха „силно преувеличени” – факт е, че двете само владеят повече от 50% от десктоп пазара у нас, а с октомврийската си актуа­лизация надали скоро ще го изпуснат. Заслужават отделно споменаване процесорите Intel Core i3 със своята балансирана цена и многонишкова производителност. Макар и с известно закъснение (което струваше немалък пазарен дял), AMD отвърнаха на удара, като пуснаха също в началото на януари 2011 своите първи AMD APU процесори от Е-серията.

Линията Brazos е насочена към настолните системи с малък форм фактор, предлагайки нисък разход на енергия и адекватна производителност. В средата на 2011 г. „зеленият” производител обяви и своята A-серия APU (ускорени процесори) за „мейнстрийм” сегмента (платформата Lynx). В редица публикации те бяха наречени „най-евтините геймърски решения” заради мощната графична част (половината кристал) освен достатъчно силните 4, 3 и 2-ядрени CPU части. Тази графика многократно превъзхожда досегашните вградени в чипсетите видео модули и е доказано значително по-силна от GPU-тата в процесорите на Intel.

 

Палмата на първенството при дискретните видеокарти за РС се държи от двупро­цесорната AMD Radeon HD 6990.

 

Тези продукти успяха да върнат част от позициите на AMD на пазара, дори тяхното търсене надвиши възможностите на заводите производители. А-серията APU позволява изграждането на ценово ефективни машини с много добра производителност за съвременния потребител. Феновете на компанията желаеха и реабилитация във високия сегмент с дългоочакваните AMD FX “Bulldozer” чипове, но за момента тя не се състоя. Bulldozer архитектурата е новаторска, насочена към високо ниво на „паралелност” в изчислителните процеси, но под Windows7 топ представителят AMD FX 8150 отстъпва на Intel Core i7 2600 и даже на Intel Core i5 2500 (според редица тестове). На тази архитектура са заложени плановете на конкурента на Intel и бъдещето предстои да покаже нейния потенциал. Повсеместното настъпление на вградените процесорни видео подсистеми даде нова картина на пазара на графични решения.

Според John Peddie Research (JPR) сега Intel държи 60.4% от GPU пазара, следван от AMD – 23%, и Nvidia – 16.1%. Тези числа обобщават позициите на водещите компании в различните сегменти. В дискретните десктоп решения, от които Intel се отказа, Nvidia има превес с близо 60% от пазара (проучвания от средата на 2011), а AMD e с малко над 40%. Общата оценка за пазарно присъствие се усложнява от факта, че често в настолния компютър присъстват 2 графични подсистеми – вграден модул в чипсета или в процесора и дискретна карта.

 

Windows 7 вече заема повече от 1/3 от РС пазара, а WindowsXP най-накрая слезе под 50%. Скоро Microsoft ще съобщи за продадени 450 млн. копия от Windows 7.

 

Под натиска на хибридните (ускорените) процесори обаче се очертавa общ спад на пазара на графични карти. JPR предвижда за цялата 2011 година сриване на приходите от тях с 33%. Все пак този пазар ще продължи да съществува, видеокартите са сред най-честите ъпгрейди на настолните РС. Очакваме в близко бъдеще основните конкуренти AMD и Nvidia да разкрият свои­те следващи поколения GPU – съответно Southern Islands и Kepler.В момента палмата на първенството при дискретните видеокарти за РС се държи от „двуглавия звяр” AMD Radeon HD 6990, който показа превъзходство над съответното предложение с 2х GPU на Nvidia – GeForce GTX 590, както по номинални честоти, така и при овърклок. Разбира се, при тези мощности се сравняват екстремни параметри и настройки, разликите трудно биха били „видими” от редовия геймър. И двата производителя предлагат обновени и пълни продуктови линии за отделните ценови сегменти, като и „по-малките” модели показват достатъчно „мускули” за игри и мултимедия с масово използваните монитори и резолюции.

Интересна възможност при AMD APU-базираните компютри от A-серия e възможността да се повиши графичната производителност с технологията AMD Dual Graphics. При включване на допълнителна дискретна карта (оптимално с карти AMD Radeon HD 6450, 6570, 6670) двете графични подсистеми – на картата и на самия процесор на РС-то – работят в режим Crossfire.


Промени в света на твърдите дискове

И то какви промени! Seagate закупува поделението за твърди дискове на Samsung. Финализирането на тази сделка ще бъде факт до края на годината и ще струва на Seagate 1.375 милиарда долара. Още по-голямо сливане предстои да получи „зелена светлина” от съответните регулаторни институции – лидерът Western Digital (WD) закупува Hitachi Global Storage Technologies (HGST). Тази сделка ще струва на WD внушителните 4.3 милиар­да долара и ще остави само три производителя на твърди дискове на пазара – Western Digital, Seagate, и Toshiba.

Трите компании по-горе са подредени по пазарен дял, но този ред за известно време ще бъде преобърнат от... Природата! За съжаление наводнения потопиха инсталациите в два от заводите на WD в Тайланд, докато фабриките на Seagate работят незасегнати. Браншът е поставен пред дефицит от твърди дискове, който ще се усети в края на тази година и началото на следващата, но вече цените на най-търсените модели хвърчат нагоре! Нагоре вървят и капацитетите на предлаганите модели – очаква се Seagate през ноември да обяви 4-терабайтов вътрешен 3.5” диск с 5 магнитни пластини, въртящи се на 7200 оборота. Производителят също обновява всичките си модели до по-високата скорост от 7200 rpm.

За разлика от останалите компоненти на настолните машини, при оптичните устройства DVD-RW и Blu-ray няма особено раздвижване, т.е. последната технология не се превърна в масов стандартен компонент на компютъра. Наличието на ценово по-изгодните и при всички случаи по-гъвкави за използване решения – външните твърди дискове – прави оптиката в компютъра все по-рядко използвана. Външните дискове са с внушителни капацитети – до 1 ТВ за 2.5-инчовите и до 4 ТВ (с до 2 диска) за 3.5-инчовите модели. Прехвърлянето на големи файлове при наличието на интерфейси като USB 3.0 и eSATA става за съвсем кратко време, така тези сторидж решения се налагат като естествено разширение на възможностите на компютъра и бекъп решение от първа необходимост.

Буквално най-видимата част на настолните компютри, LCD мониторите стават все по-атрактивни, с новаторски дизайн и параметри. Водещите производители предлагат елегантни, супертънки модели, с дебелина под 1см. LED подсветките присъстват навсякъде, като осигуряват невероятен динамичен контраст, ниско потребление на енергия, широк зрителен ъгъл. Фирмите не са изоставили „малките” диагонали от 19” (18.5”), които са универсално приложими за стандартни работни места. Оптимални като изгодна цена и работна площ и съответно с най-голямо разпространение в офисите са 22-инчовите (21.5”) модели, а домашните потребители все повече гледат към 23-инчови и по-големи варианти, с отлични възможности за мултимедия и развлечение – пазарът разполага наистина с голямо разнообразие от качествени продукти.

 

Philips 227E3Q съчетава перфектна картина, елегантен външен вид, сензорно управление и енергоефективност.

 

При операционните системи

последните месеци отчетоха бърз спад на все още доминиращата „добра, стара” Windows XP. В края на октомври тя слезе под 50-процентовата граница на 48.03%. Windows 7 тръгна стремително нагоре и вече е на позиция 34.62 процента. Общият дял на Windows продължава да спада, в края на октомври’11 е 91.88%, а MAC OS X бележи ръст, достигайки 6.94%.

Нарастващата производителност и възможности на технологиите в настолните и офис системи парадоксално водят до... увеличение на нуждите от печат. Независимо от призивите за икономии и пестене на хартия освен електронни архиви офисите поддържат и сериозни хартие­ни, а и в забързаното ежедневие голяма част потребители предпочитат да се съсредоточат върху напечатан текст, отколкото върху екрана, с пробягващи покани за чат, пристигащи имейли и т.н. Качествен напредък бележат мастиленоструйните технологии, представени в огромната си част от мултифункционални устройства (МФУ). Той се изразява в много нисък разход на черно-бял печат (в някои модели конкурентен на лазерния), несъхнещи мастилници, разделени консумативи за различните цветове. „Стандартни” характеристики при тях са безжичните комуникации, управлението с чувствителни на допир интерактивни екрани, бързото сканиране и др.

 

DCP-J925DW на Brother предлага Wi-Fi свързаност, двустранен печат, сканиране и копиране в стилно и компактно устройство.

 

От друга страна, малките и средните офиси все повече разчитат на съвременните многофункционални високопроизводителни устройства на базата на цветен или черно-бял лазерен печат, които предлагат гъвкаво управление и функционалност, възможности за сериозно натоварване и най-вече пестят време на служителите при отпечатване, сканиране и обработка на документите. Въпреки някои твърде смели прогнози за постепенно изчезване от пазара настолните компютри ще продължат да са съществена част от него. Според представители и на Intel, и на AMD в близко бъдеще се очаква дори неговото стабилизиране около по-добри позиции от моментната – около 30%. Това е напълно оправдано предвид стандартизацията на компонентите, лесното и бързо сервизиране и обслужване, по-високата надеждност и производителност от мобилните системи за равни ценови нива, неизмеримо по-широките възможности за конфигурации и ъпгрейд. И водещите производители подкрепят бъдещото му развитие с все по-интересни и вълнуващи технологии.


3DTV мониторите

Домашните монитори с вграден тв тунер все още имат респектиращо високи цени (особено за нашия пазар), но все повече потребители се интересуват от тях. Това се дължи на уникалните 3D модели от Samsung и LG, кои­то се явяват много достъпна и разумна алтернатива на стереоскопичните телевизори. Предложенията на Samsung

залагат на технологията с активни очила, докато от LG успяват да постигнат невероят­но ниски цени благодарение на системата с пасивни (поляризирани) очила Cinema 3D.


IDC: През Q3 ’11 родният РС пазар продължи да се свива...

Анализаторите от IDC България информират, че за 3-ото тримесечие на 2011 г. средният спад на пазара на компютри у нас е 15% спрямо същия период на 2010 г. Буквален срив – 22.7% – се наблюдава при пазара на преносими компютри, докато настолните компютри бележат ръст от 11.7% (Q3 ’11 спрямо Q3 ’10). Това обаче е временен скок в кривата заради доставките в няколко големи търга. „Световният недостиг на твърди дискове ще окаже допълнителен натиск върху местния пазар”, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България.

 

Тагове: