Докато космическият апарат продължава пътуването си в междузвездното пространство, НАСА разработи нова стратегия за захранване, за да поддържа работата на "Вояджър 2" и събирането на ценни научни данни. Ето как иновативният подход на НАСА удължи живота на тази историческа сонда, позволявайки ѝ да продължи мисията си за изследване и открития.

С отдалечаването на "Вояджър 2" от Слънцето запасите му от енергия намаляват. Космическият апарат разчита на радиоизотопни термоелектрически генератори (RTG), за да преобразува топлината от радиоактивния разпад в електричество. С течение на времето ефективността на тези генератори намалява, което води до намаляване на мощността на инструментите и системите на сондата. Инженерите на НАСА трябваше да разработят стратегия за ефективно управление на ограниченото електрозахранване на сондата, като същевременно запазят научните ѝ възможности.

За да се справят с предизвикателството за управление на захранването, инженерите на НАСА внимателно анализираха енергийните изисквания на научните инструменти и системи на "Вояджър 2". След това разработиха план за изключване на несъществените компоненти и пренасочване на енергията към най-критичните инструменти. Тази нова енергийна стратегия позволява на "Вояджър 2" да продължи да събира ценни данни за междузвездното пространство, като същевременно пести енергия до края на мисията си.

След като разработиха новата стратегия за захранване, инженерите на НАСА се изправиха пред предизвикателството да я приложат дистанционно на космически кораб, отдалечен на милиарди километри. През март 2022 г. те успешно изпълниха плана за пестене на енергия, като изключиха инструмента Подсистема за космически лъчи (CRS) и преразпределиха захранването му към други критични системи. Инструментът CRS функционираше още от изстрелването на "Вояджър 2", като предоставяше важни данни за космическите лъчи в продължение на повече от четири десетилетия.

Въпреки че "Вояджър 2" е загубил един от ключовите си инструменти, новата стратегия за захранване позволява на сондата да запази функционалността на другите си основни системи. Космическият апарат продължава да е способен да изучава междузвездното пространство, предоставяйки ценна информация за хелиосферата, магнитното поле и слънчевия вятър. Докато "Вояджър 2" продължава пътуването си в неизвестното, данните от него ще допринесат за разбирането ни за Вселената и ще разширят още повече границите на човешкото познание.

Иновативният подход на НАСА за управление на захранването удължи живота на "Вояджър 2", като му позволи да продължи да изучава междузвездното пространство още дълги години. Тъй като захранването на космическия кораб продължава да намалява, може да се наложи инженерите да разработят допълнителни стратегии за по-нататъшно оптимизиране на използването на енергията. Уроците, извлечени от мисията на "Вояджър 2", несъмнено ще определят бъдещите космически изследвания, вдъхновявайки нови поколения учени и инженери да разширяват границите на човешките постижения.

Снимка: NASA

Виж още: Екранът на следващия ви смартфон може да бъде изработен от... дърво

Тагове: