Традиционната мъдрост ни кара да вярваме, че пътят към дълъг и здравословен живот започва с 10 000 крачки. Всеки ден. За тези, които водят по-заседнал начин на живот, това е цел, за чието поддържане може да са необходими известни усилия. Също така от известно време знаем, че тя почти със сигурност е и погрешна.

Анализирайки данни за десетки хиляди хора от четири континента, събрани между 15 съществуващи проучвания, екип от изследователи се е спрял на по-удобна цифра: оптималният брой вероятно е по-близо до 6000 крачки на ден в зависимост от възрастта ви.

Всичко, което е повече, едва ли ще намали още повече шансовете ви да свършите рано в гроба.

"И така, това, което видяхме, е постепенното намаляване на риска с увеличаването на стъпките, докато не се изравни", каза епидемиологът от Масачузетския университет в Амхърст Аманда Палух. "И това изравняване настъпи при различни стойности на крачките за по-възрастните и по-младите."

Хората по принцип са създадени да се придвижват. Еволюцията е усъвършенствала физиологията ни за ходене на дълги разстояния, като лесно отделяме топлина, докато се движим напред-назад като обърнати махала из пейзажа в търсене на храна и вода. Това означава, че нашият метаболизъм, сърдечносъдовата ни система, въздействието върху костите и мускулите ни и дори психическото ни здраве са настроени така, че да оценяват добрия поход. Впечатляването на всякакъв вид разходка в натоварения ни график ще ни послужи добре, като ни помогне да живеем по-дълго, по-здравословно и по-щастливо.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи за тези, които са притиснати от времето или нямат мотивация, затова технологичните компании изобретиха малки устройства, които ни помагат да следим броя на крачките, които правим всеки ден.

Преди половин век японската компания Yamasa Clock and Instrument Company се опитва да се възползва от шума, предизвикан от Олимпийските игри в Токио през 1964 г., като произвежда крачкомер, наречен Manpo-kei - дума, която в превод означава 10 000 крачки.

Защо 10 000? Добър стар маркетинг. Това е хубаво, кръгло число, което звучи достатъчно натоварващо, за да бъде цел, но достатъчно постижимо, за да си заслужава да се стремим към него. Това, което липсва обаче, е научна подкрепа.

Наличието на едно число, което да се популяризира сред населението, със сигурност е полезно. "Това е толкова ясен инструмент за комуникация в областта на общественото здраве", казва Палух.

Но правилното му определяне може да е от значение за насърчаването на всички да се движат достатъчно и за отблъскването на хората. През 2021 г. Палух и нейният екип публикуват изследване, основано на кохорта от над 2000 души на средна възраст, живеещи в САЩ. Те установяват, че правенето на поне 7000 крачки дневно намалява шансовете за преждевременна смърт с 50 до 70 процента.

Тези думи "поне" са доста тежки. Тъй като остават въпроси дали повече е по-добре и дали изстискването на всички тези стъпки в по-бърз темп е по някакъв начин полезно, изследователският екип разширява мрежата си, за да включи публикувани по-рано изследвания.

Техният метаанализ от 2022 г. включва информация, събрана за здравето и броя на стъпките на 47 471 възрастни от Азия, Австралия, Европа и Северна Америка. Те установили, че 25-те процента от възрастните, които са ходили най-много всеки ден, са имали от 40 до 53% по-малък шанс да умрат в сравнение с тези в долните 25 процента от броя на стъпките.

При възрастните на 60 и повече години този намален риск е достигнал до 6000 - 8000 крачки дневно. Изминаването на повече крачки може да има и други ползи, но намаленият шанс за смърт не е една от тях. Проучването установи, че за по-младите хора е добре да ходят малко повече, но няма доказателства, че непременно ще живеят по-дълго, ако изминат повече от 8000 до 10 000 крачки дневно.

Що се отнася до скоростта на стъпките, екипът установи, че обемът е това, което наистина има значение.

"Основният извод е, че има много доказателства, които сочат, че движението дори малко повече е от полза, особено за тези, които извършват много малка активност", казва Палух.

Това не означава, че не бихме имали полза от по-интензивно натоварване на тялото си по други начини.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие