До преди само година Мобилният конгрес в Барселона беше не просто най-голямото събитие за мобилни технологии в света, но и сцена на едни от най-вълнуващите премиери. През 2014 г. там видяхме новите модели на Samsung, HTC, Sony, LG и още много други компании. През 2015 г. обаче нещата са доста по-различни и конгерсът, макар и все така вълнуващ, ще даде старта на значително по-малко нови устройства, докато техните премиери ще бъдат оставени за отделни, специални събития.

Може би най-забележителното отсъствие е това на Sony. Миналата година компанията представи флагмана си Xperia Z2, както и Z2 Tablet по време на конгреса. Шумните премиери на компанията включваха и модели от среден клас, но важното беше, че като цяло Sony остави усещането за голямо присъствие на Конгреса и беше сред най-интересните имена от него. Тази година официалонто становище на българските пиари на Sony Mobile е, че няма да има медийно събитие, а само кратък брийфинг на щанда на компанията.

Естествено слуховете не спят и в крайна сметка може да се окаже, че Sony ще ни изненадат, но вероятността да е с нещо наистина голямо е наистина малка. Според последните слухове японците ще покажат Xperia Z4 Tablet, който изтече в рекламни материали от компанията. Подобно на целия сегмент на таблетите обаче и Z4 Tablet не е сред най-вълнуващите премиери, нито сред най-очакваните продукти от Sony. Истински интересен е смартфонът Xperia Z4, който вероятно ще видим по-късно тази година.

Подобна е съдбата на LG. Миналата година компанията показа огромно портфолио от смартфони във всеки ценови клас. Черешката на тортата беше премиерата на LG G3, който остана като едно от най-интересните устройства от MWC 2014, а и за цялата година. През 2015 компанията също минава в по-тих режим и ще има щанд, на който очакваме G Flex 2, чиято премиера беше на CES през януари. Другият по-интересен продукт е LG Watch Urbane, който подобно на Z4 Tablet на Sony е интересен продукт, но в категория, която все още не е сред най-вълнуващите на пазара.

И тук премиерата на най-очакваното устройство е оставена за по-късно. Според слуховете дългоочакваният LG G4 ще бъде представен на специално събитие през април. Премиерата му също ще се забави, спрямо тези на HTC и Samsung, които ще представят флагманите си за този сезон в неделя, ден преди Конгреса.

Тази тенденция компаниите да се отделят от огромните събития не е случайна. Реално погледнато кой маркетинг отдел иска най-важната, шумна и върховна премиера на компанията, вероятно за цялата година, да се случи заедно с тези на Samsung, HTC и още други гиганти? Освен това кой иска премиерата му да бъде част от фоновия шум, в който неизменно се превръщат стотиците новини от MWC?

Въпреки всички липсващи компании на MWC събитието все пак остава едно от най-вълнуващите и динамични в бранша. Дори след “оттеглянето” на много от големите премиери, следващата седмица ще си остане компас за развитието на мобилните технологии през годината. Може би не чак толкова гръмогласно, но достатъчно шумно, че да не остане забелязано.

Ние вече сме в Барселона, за да следим новините от MWC 2015 на живо.

Тагове: