Илон Мъск, изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, се отказа от двете си позиции на президентски съветник, след като Доналд Тръмп на свой ред обяви, че Съединените щати се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Американският президент Доналд Тръмп оттегли официално САЩ от Парижкото споразумение за климата. По думите му то ще коства на САЩ 2.7 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

Мъск не бе единственият, който обяви огорчението си от това решение. Други големи американски технологични компании също активно лобираха за запазване на ангажимента. Шефът на Disney Боб Айгър също се отказа от своите съветнически постове. Губернаторите на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон обявиха, че няма да позволят САЩ да се отметнат от ангажимента да ограничат парниковите емисии.

Три от най-големите икономики в Европа - Германия, Франция и Италия - също разкритикуваха решението на американския президент.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намали емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 процента спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.